אתרים יהודיים וכלליים במיר

לפניך מפת סיור דינמית של גוגל.
באפשרותך להגדיל את המפה ולהקטינה.
להזיז \ לגרור את המפה ע"י הקלקה אחת ממושכת על העכבר.
לתאור מפורט של הנקודות המסומנות באתר (A, B,C וכו') גלול את הדף למטה.
לצפיה במפה מוגדלת הקלק על הקישור מתחת למפה






הצג את סיור במיר במפה גדולה יותר
 

הכניסה למיר
בכניסה למיר נבחין מצד ימין במבצר הגדול. לאחר שנחצה את הנהר נגיע לרחוב המרכזי של מיר
בעבר הוא נקרא רחוב הגשר ובהמשכו רח' וילנה, כיום הוא נקרא: yn. Kpachoapmeǹckaя
נתקדם ברחוב כ- 500 מטר ונגיע לרחבה מימין שבעבר הייתה ככר השוק (כיום חלק מהמקום משמש גם כן כשוק) נפנה לרחוב מימין נתקדם עד סופו, ומכאן נתחיל את הסיור הרגלי.

הכניסה למיר
את הסיור נתחיל כשפנינו לכוון מערב (1) [המספרים בסוגריים מסמנים את המקומות בשרטוט}


מפת מיר (כפי ששורטטה מתוך זיכרון ע"י ניצול)


 




































בתי כנסת בחצר השולהויףלפנינו מספר בתים גדולים , נתקדם לכוון הבתים. כל הרחבה שלפנינו נקראה בעבר חצר בתי הכנסת ("השולהויף") , הבית הראשון שלפנינו (2) היה בית הכנסת של החסידים. כשנעבור אותו נבחין בבית גדול משמאל (3) הוא בית הכנסת החדש, נקרא גם "קלטא שול" בית הכנסת הקר. מימין בית קטן יותר (4) הוא בית הכנסת הישן.

בתי כנסת בחצר השולהויף
נמשיך מערבה עד שנגיע לרחוב , נפנה שמאלה ומצד שמאל נבחין בבית גדול ששימש בעבר כבית המדרש, כיום משמש כבית ספר(5), נמשיך בכביש ומצד ימין נבחין בבית גדול ורוד, עם גג אלכסוני שחור-אפור, המשמש כיום כדואר של מיר, זוהי ישיבת מיר.(6) בשעות שהסניף פתוח, ניתן לקבל חותמת סניף הדואר באידיש עם תאריך הביקור.
נחזור לרחוב ממנו באנו, שני הבתים משני צידי הדרך לישיבה היו בתי המגורים של הרב קאמיי, רבה האחרון של מיר. (7) נמשיך ברחוב לכוון הכביש הראשי , בסופו של הרחוב מצד ימין עומד בית משושה שהיה בעבר בית הקהילה, אחריו הבית הפינתי היה בנין הבנק.(8)
נפנה בכביש הראשי (yn. Kpachoapmeǹckaя ) שמאלה לכוון המבצר, מול רחבת השוק עומדת הכנסיה הקאטולית, (בעבר היה זה המנזר שבו התחבא אוסוולד) (9) ברחוב מימין תחנת מכבי האש, ובהמשך מצד שמאל בית הכנסת שברחוב זובליצה , בית הכנסת "זוכביצקי " ע"ש המשפחה שהקימה אותו, כיום יש שם מפעל לקרמיקה (היחידי שהיה מחוץ למתחם חצר בתי הכנסת).
נרד בכביש הראשי לכוון המבצר, לפני המבצר נפנה שמאלה ונמשיך בדרך זו כק"מ ניכנס לתוך קבוצת בתים, מצד ימין נבחין בפניה לבית הקברות היהודי.


הכניסה לבית הקברותהכניסה לבית הקברות
בית הקברות נשאר רק בחלקו, חלקו האחר נלקח על ידי איכר מקומי לצרכי ביתו, הצמחיה בבית הקברות גבוהה ואפשר להבחין רק במספר מצבות המבצבצות מתוך העשבייה, בצידו השמאלי של בית הקברות עומדת מצבתו של ר' ירוחם ליוואוויץ', המשגיח של ישיבת מיר, נפטר 1936,המצבה שופצה על ידי תלמידיו.
נחזור לכוון המבצר כאשר נגיע לכביש ראשי נפנה שמאלה ומיד בפינה לכוון המבצר מצד שמאל נרד לאתר ההנצחה של חללי השואה שנקברו בבור במקום . במקום אנדרטה שהוצבה במקום הרצח על ידי הרוסים, שם מצויין כי במקום זה נרצחו 1600 אזרחים חפים מפשע, עם קבלת העצמאות של בלארוס, הוסיפו גם לוח זיכרון בעברית , בו צויין שהנרצחים היו יהודים והקימו גם מצבה לרב קמאיי שנרצח באותו המקום.





מאתר ההנצחה נמשיך למבצר של מיר, הנקרא הטירה של מירסקי, הטירה היא אתר מורשת עולמי של אונסק"ו, הטירה המפורסמת נבנתה בסגנון הרנסנס מהמאה ה-15 (טירה זו שימשה כגטו ליהודי מיר בזמן המלחמה ובמקום נמצאת אנדרטה לזכר יהודי מיר שנרצחו בה).המעוניינים לצלם בתוך הטירה, יש לשלם סכום זעום בכניסה ולקבל תג שמאשר זאת. מחוץ לטירה, יש אגם קטן שנוצר מסכר על הנהר המקומי. כמו כן, יש בחניה מספר חנויות למזכרות מקומיות.




מוזיאון יהודי
בתוך אחד הבתים הסמוכים במרכז העיירה (ליד הישיבה), יש מוזיאון קטן של דברי יודאיקה ופריטים ישנים שנאספו על ידי בחור מקומי, ביניהם שרידים של ספרי תורה שרופים חלקית שניצלו, ספרים של שלום עליכם, קטעי עיתונות, תקליטים ישנים ועוד. הכניסה ללא תשלום, נהוג להשאיר טיפ בקופסה המיועדת ביציאה.

הטירה של מירסקי

לדף הקודםלדף הבא
RSS